Ahogy majdnem minden honlap, úgy a dynamic2100.hu is használ sütiket a weboldalain. Adatkezelési Nyilatkozat:
Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához.

www.dynamic2100.hu

Tápegységek

  • Posted on:  Szombat, 17 Március 2012 10:14
  • Written by 
Rate this item
(2 votes)

Amit érdemes tudni a tápegységekről, hogy ezek az eszközök látják el az összes alkatrészt megfelelő energiával. A tápegység biztosítja: a merevlemez, vagy ma már gyakran az SSD, videókártya, alaplap, optikaimeghajtó , memóriák áramellátását. A számítógép az egy olyan rendszer, ahol minden összetevőnek meg kell felelnie a neki szánt feladatnak, ezért kell rászánni az időt egy konfiguráció összeállításakor  a tápegység kiválasztására is.

Nem jó ötlet megvenni a legmenőbb processzort egy divatos alaplappal, izom videókártya, a táp meg? Ja az "benne adták a házba". Idáig ez rendben is van, és nagyon rendes "tőlük", hogy a házzal együtt ingyé van, de ha ez nincs külön feltüntetve, akkor vásárolhatunk olyan házat is amit irodai környezetbe szántak megfelelően alulméretezett tápegységgel. Ez egy integrált vga-t még örömmel elvisz, de nem biztos hogy alkalmas 24 órás "megadownload super game" gép építésére is. Persze eltévedhet a szegény user így is a rengetegben, mert van 500W típusú táp is ami nem 500 Watt aminek jele ugye 500W....   Ezek olyan tápok mint az olcsó macskaeledel. (nem májas , csak az van ráírva! ;) ) Sokéves tapasztalatommal kijelenthetem,  a legidegtépőbb "kékhalálokat" leggyakrabban hibás tápok okozzák.

 

Íme egy példa a jó vásárra:
Jól látható az jobb alsó sarokban
az alkatrészeket milyen jól pótolja
a sima drót. Erre a tápra még pfc
is volt írva, de aki szemfüles alul
láthatja a robotnak igen rossz napja
lehetett mert csak a hűlt helye
van a pfcnek is. (igazi passzív pfc! :D)

majden jó táp

 

 

 

 

nincs alkatrész

 

Főbb paraméterek:
Teljesítmény:
kb 60W
Hálózat felől érkező zavarszűrés: konkrétan semmi.
kimenő feszültség szűrése: egy kondenzátor 1000mF feszültségenkéntA vidámság még a felirat is miszerint bizonyos alkatrészek időnként cserére szorulnak megelőzvén a meghibásodást!
Ez a táp maga volt a tökély, mert megelőzvén minden megelőzendőt, bele sem tették az alkatrészt! :D Persze mindez már nem olyan
vidám ha az egész gépünket elviszi egy ilyen csoda.

Nos ha elővigyázatosan járunk el akkor is ellenőrizni/ellenőriztetni kell a tápegység állapotát. Az ellenőrzést nem árt ha elektronikai szakember végzi, mert a kikapcsolt tápegység még több órán át is tartalmazhat 300V egyen feszültséget, ami nem ráz, hanem egyenesen elgőzölögteti a sejteket.... mivel az ember vére sós elvileg ugye, hát az egyenáram vezetése is maradandó élmény....

táp hibaAmi itt látható, az egy igen márkás tápegység 4 éves korában. Ez operációs rendszer újra indulgatást eredményezett a 42. merevlemez cseréje után is.
A hibajelenség tipikus rossz meghajtóra utalt. A részletes vizsgálat után került horogra a hiba okozója. sajnos a hiba nem mindig ilyen szemmel látható.

kondenzátor hiba

Ezen a képen egy másik tipikus hiba látható az úgynevezett szűrő kondenzátorok hibásak.
Feladatuk az előállított feszültségek (5V, 12V, 3,3V stb.) "finomítása" szűrése a zavaroktól.

Jól látható az egyébként sík felületű alkatrész teteje kúpos, esetenként folyadék (elektrolit) szivárgás látható.

Ezen táp főbb paraméterei:

Teljesítmény: 400W
Hálózat felől érkező zavarszűrés: Igen profi egyetlen alkatrész sem hiányzott
kimenő feszültség szűrése: 3-4000 mF feszültségenként (igen komoly)

Választáskor vissza lehet egyébként menni elméletben a kőbaltáig, ;) ugyanis az a táp amiben van alkatrész az nehéz! :D amiben nincs az 20dkg, mindegy mi van ráírva.

Hibák okozói.

Ha történetesen jó a tápegységünk vásárláskor, az idő vasfoga (néha meg esetleg más gyenge minőségű alkatrész) idővel akkor is tönkretesz bizonyos alkatrészeket.
Bár a "moha" is segít ebben.

koszos tápegység Íme a "mohás" táp! bizony nem árt félévente kitisztítani kedvencünket mivel a lerakódott por az eszközök túlmelegedését okozza, illetve párás nedves környezetben statikusan vezető is, ami sok vidámságot tud okozni egy gépben ahol giga Hertz-ekről beszélünk meg mili Voltokról.

Tehát okozhatja az alkatrészek hibáit az elöregedésen túl a túlmelegedés kosz miatt.

Másik gyakori "gyakorlatban nemlétező ;) " elméleti hiba  a hálózat ingadozása. Bár ez lehetetlen gondolok itt pl: 210v-240v tartományban.... Ezért e nemlétező hiba elkerülésére jó a  szünetmentes tápegység, ami valóban létezik. (na persze itt is már amelyik...)

Javítás

Megmondom őszintén tápot ritkán javítunk. Miért? nos nem mindig egyértelmű hogy elégett benne ez - az, ennek általában oka is van ami nem látszik. Tehát felhívom a lelkes amatőrök figyelmét, a kondi csere nem minden esetben megoldás, nagyon oda kell figyelni a többi elhasználódott alkatrészre is, és gyakran ezek cseréjének ára vetekszik egy új táp árával.

Az elkoszolódáson segíthetünk rendszeres tisztítással. De nem porszívó! (azért nem, mert statikusan egyes porszívó egyed halálba szórakoztathatja mondjuk az alaplapi bioszunkat )Használjunk sűrített levegőt, amit lehet vásárolni kis palackokban külön erre a célra, vagy leleményesek szoktak használni kompresszort. Figyelem kompresszor esetében a nyomás kisebb legyen mint 2 bar! Mert úgy járunk mint szabadtéri puzzle bajnokság tornádó esetén, és szedegethetjük az alaplap kis alkatrészeit napnyugtáig. Még egy fontos dolog: Soha! Ismétlem soha, ne fújjunk zárt szobában a koszos gépünkbe, mert nagyon meglepő lesz az élmény.(hölgyekkel együtt élés esetén, látászavart is okozhat a művelet, mivel a drága lény kifogja kaparni szemünket... )

Read 26477 times Last modified on Péntek, 18 Április 2014 12:35
Istvan Kabai

Management of Information system
Információs rendszerek üzemeltetése

Skills:

Qualified MIKROTIK Certified Network Engineer,
MTCNA Cert ID: 1502NA553, MTCRE Cert ID: 1504RE010

Qualified ZyXEL Certified Network Engineer,
ZCNE Security Level 1 ZCNE No : 2192386,
ZCNE Security Level 2 ZCNE No : 2192391
VMware vSphere: Install, Configure, Manage [V5.1]
CISCO® CCNA, CISCO® CCNA Security
CISCO® Discovery ICND1, CISCO® Discovery ICND2
Nexans Cert. NCS-HU-16.066.5018 Structured cabling standards & design
Optical termination procedures, standards, Connector Assembly
SMB Linux server WEB, E-mail, Mysql, Samba
System building based on Microsoft
HTML,PHP,MYSQL,.Net,jQuery&AJAX

Website: www.kabacus.hu

Pay Pal

HP Business Partner Zyxel Partner